גמילה מפחמימות וסוכרים:
כך תצליחו לשמור על המשקל האופטימלי לאורך זמן.
חולמים על ירידה במשקל? רוצים לשפר את הבריאות וליהנות מאיכות חיים גבוהה יותר?
גמילה מפחמימות וסוכרים יכולה להיות הצעד הראשון והמשמעותי ביותר בדרך להגשמת חלומות אלו.
במאמר זה, נציג סקירה מקיפה של הקשר ההדוק בין פחמימות וסוכרים לבין בריאותנו, נדון בסיכונים הכרוכים בצריכה מופרזת שלהם, ונפרט כיצד תוכנית אינטגרטיבית ייחודית יכולה לסייע לכם לעבור תהליך גמילה מוצלח וליהנות מכל היתרונות הבריאותיים שהוא מציע.
אבל לפני הכל, הסבר קצר על מהם פחמימות וסוכרים ועל הסוגים השונים של פחמימות:
פחמימות וסוכרים: הבדלים, מקורות וסיכונים
פחמימות:
פחמימות הן קבוצת מולקולות אורגניות המהוות מקור אנרגיה עיקרי לגוף. הן נמצאות במגוון רחב של מזונות, ביניהם:
- דגנים: אורז, חיטה, שיפון, דוחן, קינואה
- קטניות: עדשים, חומוס, אפונה, שעועית
- ירקות עמילניים: תפוחי אדמה, בטטות, גזר
- פירות: תפוחים, ענבים, בננות, תותים
חשוב להבחין בין פחמימות בריאות לפחמימות לא בריאות:
פחמימות בריאות:
- דגנים מלאים: אורז מלא, קינואה, שיבולת שועל
- קטניות: עדשים, חומוס, אפונה
- פירות וירקות: תפוחים, ענבים, גזר, ברוקולי
פחמימות אלו עשירות בסיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים וחומרים נוגדי חמצון, ותורמות לתחושת שובע ממושכת, איזון רמות הסוכר בדם ובריאות מערכת העיכול.
פחמימות לא בריאות:
- דגנים מזוקקים: לחם לבן, פסטה לבנה, אורז לבן
- סוכרים: סוכר לבן, סירופ תירס, סוכריות, עוגיות
- משקאות ממותקים: קולה, פפסי, סודה
פחמימות אלו עניות בסיבים תזונתיים וערכים תזונתיים, וגורמות לעליות חדות וירידות ברמות הסוכר בדם, תחושת רעב מהירה, עייפות ותשוקה למתוקים.
צריכה מופרזת של פחמימות לא בריאות וסוכרים עלולה להוביל ל:
1. עלייה במשקל והשמנת יתר:
פחמימות לא בריאות וסוכרים מכילים כמות רבה של קלוריות, אך ערכים תזונתיים נמוכים. צריכתם גורמת לתחושת שובע זמנית, אך לא לאורך זמן, מה שעלול להוביל לאכילת יתר ולעלייה במשקל. השמנת יתר מהווה גורם סיכון משמעותי למגוון מחלות כרוניות, כגון סוכרת, מחלות לב וכלי דם וסוגים מסוימים של סרטן.
2. עייפות וחוסר אנרגיה:
צריכה מופרזת של פחמימות לא בריאות וסוכרים גורמת לעליות וירידות חדות ברמות הסוכר בדם. לאחר עלייה חדה ברמות הסוכר, מתרחשת ירידה חדה, הגורמת לתחושת עייפות וחולשה.
3. עליות וירידות חדות ברמות הסוכר בדם:
פחמימות לא בריאות וסוכרים נספגים במהירות לדם, מה שגורם לעלייה חדה ברמות הסוכר בדם. כתוצאה מכך, הגוף מפריש כמויות גדולות של אינסולין, הורמון המסייע לספיגת הסוכר בתאים. עודף אינסולין גורם לירידה חדה ברמות הסוכר בדם, הגורמת לתחושת רעב, עייפות וחולשה.
4. סוכרת מסוג 2:
צריכה ממושכת של פחמימות לא בריאות וסוכרים עלולה לפגוע בתפקוד הלבלב, הגוף המייצר אינסולין. כתוצאה מכך, הגוף עלול להפוך פחות רגיש לאינסולין, מה שמוביל להתפתחות סוכרת מסוג 2.
5. מחלות לב וכלי דם:
צריכה מופרזת של פחמימות לא בריאות וסוכרים עלולה להוביל לעלייה ברמות הטריגליצרידים והכולסטרול הרע (LDL) בדם, מה שגורם להצטברות שומן בדפנות העורקים ולעלייה בסיכון למחלות לב וכלי דם, כגון התקפי לב ושבץ מוחי.
6. סרטן:
מחקרים מצביעים על קשר אפשרי בין צריכה מופרזת של פחמימות לא בריאות וסוכרים לבין התפתחות סוגים מסוימים של סרטן, כגון סרטן הלבלב, סרטן השד וסרטן המעי הגס.
7. דמנציה:
צריכה מופרזת של פחמימות לא בריאות וסוכרים עלולה לפגוע בתפקוד המוח ולעלייה בסיכון להתפתחות דמנציה.
8. דיכאון וחרדה:
מחקרים מצביעים על קשר אפשרי בין צריכה מופרזת של פחמימות לא בריאות וסוכרים לבין התפתחות דיכאון וחרדה.
מנגנון ההתמכרות לפחמימות וסוכרים: צריכת פחמימות וסוכרים גורמת להפרשת דופמין במוח, נוירוטרנסמיטר המקושר לתחושת הנאה וסיפוק. כתוצאה מכך, אנו מפתחים תלות הולכת וגוברת בפחמימות וסוכרים, מה שמקשה עלינו להפסיק לצרוך אותם.
איך פועל מעגל ההתמכרות:
- צריכת פחמימות וסוכרים: גורמת להפרשת דופמין במוח הגורם לתחושת הנאה וסיפוק ויוצר אצל האדם תלות.
- תחושת הנאה וסיפוק: גורמת לנו לצרוך עוד פחמימות וסוכרים.
- עליות וירידות חדות ברמות הסוכר בדם: גורמות לתחושת רעב, עייפות וחוסר אנרגיה.
- צורך לצרוך שוב פחמימות וסוכרים: כדי לחזור לתחושת הנאה וסיפוק.
גמילה מפחמימות וסוכרים אינה רק פתרון יעיל לירידה במשקל, אלא גם כלי עוצמתי להפחתת חשקים למתוקים ולפחמימות- דבר שמאפשר לנו להצליח בשמירה על משקל תקין לאורך זמן.
הבעיה האמיתית בדיאטות היא שהן לא מחזיקות לאורך זמן. אחת הסיבות לכך היא שאנשים שעושים דיאטות כאסח, או דיאטות עם ממתיקים מלאכותיים או כאלו שפשוט אף פעם לא הפסיקו להיות מכורים למתוקים או לפחמימות (כמו לחם, פסטה, בורקסים, העוגה של הבוקר ועוד) לכן שמירה על משקל תקין הופכת להיות מטלה קשה, מלחמה בלתי פוסקת עם החשקים העזים לאוכל. לעומת זאת, כשעושים גמילה מפחמימות, התהליך של שמירה על המשקל הטוב, הופך להיות טבעי וללא מלחמות מיותרות.
כך החשקים למתוק יורדים בצורה טבעת כשעושים גמילה מפחמימות וסוכרים:
1. שיפור רגישות לאינסולין:
כפי שהוזכר קודם, גמילה מפחמימות וסוכרים מסייעת לשפר את רגישות לאינסולין. כתוצאה מכך, הגוף מסוגל לווסת את רמות הסוכר בדם בצורה יעילה יותר, מה שמקטין את התנודות החדות ברמות הסוכר.
תנודות אלו הן אלו הגורמות לתחושת רעב עזה וחשקים חזקים למתוקים ולפחמימות.
כאשר אנו משפרים את רגישות לאינסולין, אנו נהנים מתחושת שובע ממושכת יותר, וירידה משמעותית בעוצמת החשקים.
2. טיפול בפרזיטים ובהפרעות במערכת העיכול:
צריכה מופרזת של פחמימות וסוכרים פוגעת בתפקוד מערכת העיכול, וגורמת לבעיות עיכול כגון נפיחות, גזים ועצירות.
בנוסף, סוכרים פשוטים הם ממש האוכל של פטריית הקנדידה ופרזיטים נוספים שמתקיימים באופן טבעי במערכת העיכול. כשיש אכילה מרובה של סוכרים במזונות, אותם פרזיטים מתרבים ו"דורשים" אכילה של מזונות עתירי סוכרים שמתבטא אצל האדם כחשקים בלתי פוסקים למזונות פחמימתיים.
בעיות אלו גורמות לתחושת אי נוחות מוגברת, רעב וחוסר שובע, ועלולות להוביל לתשוקה מוגברת למזונות עתירי סוכר ופחמימות פשוטות.
גמילה מפחמימות וסוכרים מסייעת לאזן את מערכת העיכול, ותורמת לתחושת רווחה, שתורמת בתורה לירידה בחשקים למתוקים ולפחמימות.
3. הפחתת דלקתיות:
דלקתיות כרונית בגוף עלולה להוביל לתשוקה מוגברת למזונות עתירי סוכר ופחמימות פשוטות.
גמילה מפחמימות וסוכרים מסייעת להפחית את רמות הדלקתיות בגוף, ותורמת לירידה משמעותית בחשקים אלו.
4. שיפור מצב הרוח:
מחקרים מצביעים על קשר אפשרי בין צריכה מופרזת של פחמימות וסוכרים לבין דיכאון וחרדה.
תחושות אלו עלולות להוביל לתשוקה מוגברת למזונות עתירי סוכר ופחמימות פשוטות, כמעין מנגנון התמודדות.
גמילה מפחמימות וסוכרים מסייעת בשיפור מצב הרוח, ותורמת לירידה משמעותית בחשקים אלו.
5. שינוי הרגלים:
גמילה מפחמימות וסוכרים אינה רק פתרון זמני, אלא שינוי הרגלים ארוך טווח.
כאשר אנו מתרגלים לאכול מזונות בריאים יותר, הגוף שלנו מסתגל ומתאים את עצמו.
כתוצאה מכך, אנו חווים פחות חשקים למתוקים ולפחמימות, וירידה במשקל הופכת לקלה וטבעית יותר.
גם כשמסיימים תהליך של גמילה מפחמימות, החזרת הפחמימות הבריאות (למשל דגנים מלאים, פירות מסוימים וקטניות), חייבת להיעשות בהדרגה:
- בניית תפריט מותאם אישית: עשיר בחלבונים, שומנים בריאים וסיבים תזונתיים.
- התמקדות במזונות טריים ומלאים: פירות, ירקות, קטניות, דגנים מלאים.
- המעטה בצריכת מזונות מעובדים: מוצרים מתועשים, מזון מהיר, מאפים.
השמירה על איזון רמות הסוכר בדם:
- אכילה קבועה ולא לדלג על ארוחות. ניתן ומומלץ לעשות צומות לסירוגין (16-8 למשל) לפי התאמה אישית בלבד.
- שילוב חלבונים ושומנים בריאים בכל ארוחה: תורמים לתחושת שובע ממושכת.
- הימנעות מצריכת סוכרים פשוטים: משקאות ממותקים, ממתקים, עוגיות.
לסיכום, עבור אנשים רבים, גמילה מפחמימות וסוכרים יכולה להיות צעד משמעותי בדרך לשמירה על משקל תקין לאורך זמן, לבריאות טובה יותר ואיכות חיים משופרת, תוך הפחתה משמעותית בחשקים למתוקים ולפחמימות, וסוף עידן מלחמות הירידה במשקל.
בתוכנית קורס ההרזיה האינטגרטיבית, אנו עוברים בשלב הראשון גמילה מפחמימות וסוכרים, יחד עם אבחון ממוחשב בקליניקה בשביל לעלות על גורמים להשמנה אצל כל מטופל, ובשלב מתקדם, אנו מחזירים בהדרגה את הפחמימות הבריאות לתזונה שלנו. זאת, במקביל לטיפול באכילה רגשית, ושינוי והטמעת הרגלים חדשים לאורח חיים בריא.
התוצאות:
תוכנית גמילה אינטגרטיבית יכולה לסייע לכם:
- להוריד משקל באופן בריא ומתמשך
- לשפר את רמות האנרגיה
- להפחית חשקים למתוקים
- לשפר את איכות השינה
- להרגיש טוב יותר בגוף ובנפש
- להפחית את הסיכון למחלות כרוניות
- לשפר את איכות החיים
לקריאה נוספת על הקורס לחץ כאן.
האם אתם מוכנים לקחת את הצעד הראשון בדרך לבריאות טובה יותר?